zaterdag 11 mei 2013

Week 15

Het computerlessen geven bleef niet bij zaterdag, maar ging rustig door op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en vandaag weer. Verder ook wiskundeles en een beetje engels gegeven, vooral samen met Rogers. De leerlingen varieerden van de eerste klas van de basis school tot een aantal leerlingen van de middelbare school. Gaat best goed tot nu toe en het is fijn om wat bezigheid te hebben.






Ondertussen weer bezig geweest met het "medicine stock systeem". We wilden naar een soort winkel, de Joint Medical Store (JMS) waar de meeste medicatie goedkoper is, maar dan veel in een keer inslaan om te besparen op transport en de kosten die gemaakt worden door af en toe naar lokale apotheken te gaan. De uitdaging was, om dat zo efficiënt mogelijk te doen met het nu beschikbare geld.

We hadden een aardige lijst bij elkaar dus gingen Rogers en ik donderdag naar Kampala. Vroeg opgestaan en vroeg vertrokken, al moesten we even wachten op Byekwaso, de "boda-boda jongen". Begon echter flink te regenen onder weg dus schuilden we in een printshop waar we de maandelijkse rapporten konden kopiëren, maar waar het printen van de "boodschappenlijst" niet werkte. Toen maar in een taxi naar Mpigi gestapt, waar we de rapporten moesten afleveren en daarna door naar Kampala. Moesten dus nog wat lijstjes printen, maar dat kostte ons drie winkels tijd, omdat er problemen waren met usb-sticks.

Uiteindelijk met de lijsten naar de "Velvet pharmacy" die gunstige prijzen heeft. Daar eerst de prijs van de medicijnen gevraagd en toen vergeleken met de prijzen van de "Joint Medical Store" waar we de digitale catalogus van hadden. De dingen die goedkoper waren bij Velvet besteld en gewacht tot het klaar was. Ondertussen joegen een aantal mannetjes voor mijn ogen er rollen tape doorheen. Maakte aardig wat herrie, maar het had allemaal wel wat.

Uitdaging kwam er toen we de twee dozen die we kregen moesten vervoeren naar JMS, daar twee boda-bodas voor gebruikt, maar ik zag al aankomen dat het na JMS nog moeilijker zou worden. Eerst moesten we echter een formulier invullen met alles wat we nodig hadden, kostte even. Die moest vervolgens in de computer worden ingevoerd, dus ondertussen gingen wij maar lunchen, liep immers al tegen 3en. Verder heb ik ook maar even geregeld dat we een formulier kregen om een account aan te maken. Dat maakt het bestellen een stuk makkelijker. Na het invoeren in de computer bleek echter dat een aantal dingen niet op voorraad waren en van anderen was de beschikbare hoeveelheid veranderd, waardoor het veel duurder was om te bestellen. Wij dus weer aan het puzzelen, want het budget was heel krap. Uiteindelijk was het zo laat, dat we nog wel konden bestellen en betalen, maar onze bestelling niet meer konden meenemen.

Kayabwe

Daarom ging ik dus op vrijdag maar terug. Idee was om de rest weer bij Velvet te halen. Moest 's morgens echter eerst nog met Rogers overleggen, over wie van ons zou gaan en over de dingen die we nog zouden kopen. Rogers was pas laat op, dus ik ging pas rond elven weg en was pas rond half drie in Kampala. Besloot dus om eerst naar JMS te gaan, om het risico te ontlopen dat ik daar helemaal niet meer zou komen voor vijven. Ging gelukkig vrij snel, maar het waren één grote doos, twee kleine dozen en twee 5 Liter jerrycans. Niet makkelijk mee te nemen dus, daarom eerst gebeld en toch maar besloten niet naar Velvet te gaan. Moest wel nog de spullen meenemen naar het taxipark. Gelukkig kwam toevallig dezelfde boda-boda rijder die ons gisteren terugbracht naar me toe en natuurlijk kon hij de dozen en mij op zijn boda-boda bevestigen. Iemand was zo vriendelijk om mij te helpen met de dozen het taxipark door te dragen naar de juiste plek, maar wilde daar natuurlijk wel een aardige fooi voor. Taxi's rekenen ook wat meer voor een aantal dozen extra, maar ik kwam in Kayabwe en hoefde nog maar een keer op een boda-boda.

Gelukkig was Andrew in staat om de missende medicijnen mee te nemen uit Masaka. Behalve dan de vitamine B, waarvoor hij vitamine C in de plaats kocht, wat we al hadden gekocht. Naast dit misverstand bleken we ook een fout te hebben gemaakt bij het veranderen van de bestelling bij JMS, waardoor we 250 stuks van het best wel dure medicijn Bentazine penicillin hadden in plaats van 20. Verder valt natuurlijk op transport nog steeds wat te besparen. Nog genoeg te verbeteren dus.

Vandaag dus weer met lesgeven bezig geweest maar ondertussen houdt alles op het Medical Centre me bezig, valt nog een hoop te leren en te verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten